Varukorg

Epostadress*
Förnamn*
Efternamn*
Företag
Födelsedatum*
Adress*
Postnr*
Ort*
Land*
Telefon/Mobil*

Betalsätt

Totalt:
0 SEK
Läs mer
Betala

Webbokningen tillfälligt nere - ring för att boka tid

2022-06-30
Vi jobbar på att lösa problemet.
Läs mer +

Vi söker ett flertal specialistläkare

2022-01-14
Vill du växa med oss? Vi söker nu ett flertal olika specialistläkare för att kunna växa i takt med efterfrågan.

Sturebadet Läkarmottagning erbjuder en fin arbetsmiljö där du kan känna att du utvecklas och trivs. Fokus inom samtliga företag i koncernen är hälsa och välmående i världsklass och du kommer arbeta med kollegor som hittar sin drivkraft i att skapa förutsättningar för människor att känna vitalitet. Ledarskapet är stöttande, varmt och drivande.

Varmt välkommen att kontakta Verksamhetschef Ann Svalberg på:

ann.svalberg@sturebadetlakarmottagning.se

Läs mer +

Varför är det viktigt att förebygga prediabetes och typ 2 diabetes?

2021-11-12

Prediabetes är ett förstadium till typ 2-diabetes och innebär lite förhöjt blodsocker fastande på morgonen (5.6-6.9) och/eller lite för högt blodsocker efter kolhydratrik måltid eller efter en sockerbelastning (7.9-10.9). Lite för högt blodsocker innebär att det är högre än hos de med helt normal sockertolerans men lägre än det man har vid typ 2-diabetes. Har man både lite högt fasteblodsocker och lite för högt blodsocker på dagen så stiger HbA1c (”långtidssockret”), som är ett mått på medelblodsockret under de senaste 2 månaderna. Har man både lite för högt fasteblodsocker och lite förhöjt blodsocker efter en måltid så ökar risken med 95% att man får typ 2 diabetes inom 8-10 år.

Prediabetes innebär en ökad risk för framtida hjärtkärlsjukdom inklusive hjärtinfarkt och hjärtsvikt även försämrad nervfunktion i fötterna och demens.

Typ 2-diabetes ökar risken ytterligare för hjärtkärlsjukdom, perifera nervskador, svårläkta sår, blodpropp, leverskada, skador i njurar, stora och småkärl, ögonskador, benskörhet och frakturer i framför allt höfter, depression, artros, spinal stenos, tandlossning, urinvägsinfektion och demens. Alla organ drabbas av det höga blodsockret även immunförsvaret blir sämre med ökad risk för svårare infektioner tex vid covid 19 infektion, lunginflammation och influensa. En urinvägsinfektion är vanligare och kan leda till njurbäckeninflammation eller i värsta fall sepsis=blodförgiftning. Små sår på fötterna kan lätt bli infekterad och bli mycket långvariga under flera år med risk för amputation.

Därför är det viktigt att tidigt upptäcka för lite för högt blodsocker genom att låta testa sitt blodsocker på VC. Vid övervikt, stort bukomfång, högt blodtryck och diabetes i familjen/släkten bör man testa blodsockret en gång per år eller när man blir erbjuden. Särskilt viktigt om man haft högt blodsocker under en graviditet eller någon gång tex när man fått kortisonbehandling.

Upptäcks prediabetes kan man förhindra att det utvecklas till typ 2-diabetes och sockervärden kan bli normala så att risken för hjärtkärlsjukdom och demens minskar.

Symtomen vid prediabetes och typ 2-diabetes är ofta diffusa och kommer smygande under fler år. I början är det endast trötthet, känsla av lite seghet, som kommer och går, ibland vad- och fotkramper och stickningar, domningar och myrkrypningar i fötter och ben nattetid. När sockret stiger så blir symtomen tydligare man blir tröttare, kan bli nedstämd, få lite sämre koncentrationsförmåga och börja kissa mer på dagen och natten. Då man kissar ut sockret så får man lätt svampinfektion på ollonet eller i underlivet. Socker är kalorier så kissar man ut mycket socker som också för med sig mycken vätska då går man ibland ner i vikt. Man blir också törstig eller torr i mun. Synen kan påverkas framför allt att växla från tidningen till tv:n fungerar sämre. Ibland ställs diagnosen först när man kommer till sjukhus med en hjärtinfarkt eller med ett svårläkt infekterat fotsår.

Det bästa sättet att minska risken för både prediabetes och typ 2-diabetes är att minska insulinresistens, öka insulinkänsligheten, sänka insulinbehov och insulinnivåerna i blodet. Detta gör att vi inte längre lagra fett i fettväven eller i levern och det insulin vi kan producera räcker för att få ett normalt blodsocker. Vikten och bukomfånget blir acceptabelt/normalt. Hur åstadkommer vi detta? Det gör vi med flera olika metoder: öka konditionen, bygga muskler (speciellt lår och sätesmuskler är bra att stärka), sluta röka och snusa, stressa mindre, sova 7-8 timmar och äta rätt.

När är man överviktig?
En OK vikt är enkelt räknat din längd i cm -100 tex. Om du är 185 cm lång bör du inte väga inte mer än 85 kg (185-100=85) och ditt BMI bör inte vara högre än 25-26 (kg/längdxlängd= 85/185x185). Om du är 166 cm lång bör du inte väga mer än 66 kg (166-100=66) och ditt BMI bör inte vara högre än 25 (66/166x166). 

Bukomfånget =midjemåttet=”magen” är ännu viktigare än vikten/BMI att ha koll på, då det är starkt kopplat till ökad risk för både prediabetes, typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom. Midjemåttet bör inte vara mer än halva längden, tex 185/2=92.5 cm eller 166/2= 83 cm

Gemensam riskfaktor för prediabetes och typ 2 diabetes är förutom arvsanlag insulinresistens, dvs okänslighet för insulin som kan förekomma mer än 10 år innan sockret börjar stiga. Vad som gör att man får prediabetes är hos både män och kvinnor att vikten och bukomfånget=midjemåttet stiger och insulinresistens ökar. Insulinresistens leder till högre insulinnivån blodet för att kompensera brist på effekt av insulin och normalisera blodsockret. Sockret förblir normalt så länge insulinproduktionen kan öka tillräckligt. Insulin är ett ”skafferihormon” dvs det lagrar energi i fettväven som sålunda växer i buken och generellt. Både midjemått och vikt ökar. Hos kvinnorna finns en större kapacitet att öka insulinproduktionen så det finns en stor risk att de ökar mer i vikt på grund av den höga insulinproduktionen. Så hos kvinnor ökar risken att prediabetes leder till typ 2-diabetes om de ökar ytterligare i midjemått och vikt, vilket stressar de insulinproducerande cellerna som till slut når sin maxkapacitet. Hos männen kan prediabetes övergå till typ 2-diabetes utan att vikten eller midjan blir mycket större då de insulinproducerande cellerna inte längre kan kompensera för hög insulinresistens i levern på grund av fett i levern.


Att äta rätt-Här några råd

 • Undvik godis, söta drycker och allt sötat rikligt med fruktos
 • Byt ut kakor och bullar mot frukt och grönsaker'
 • Byt ut glass mot bär och frukt
 • Ät minst fem olika färggranna frukter, bär och grönsaker á minst 100 gram (1 dl) per dag. (5x100 gram= 500gram)
 • Byt ut vitt bröd, ris och pasta till fullkornsprodukter
 • Ersätt feta mejeriprodukter med olivolja (jungfruolja), rapsolja, flytande margarin och mindre feta mejerier.
 • Ersätt rött kött och charkvaror med fisk, avokado, nötter/mandel, ägg, fågel och vilt
 • Ät minst 3 måltider/vecka baserat på produkter från havet
 • Undvik superprocessad (industritillverkad) mat
 • Undvik stora mål – ät i stället mindre portioner, tugga långsamt
 • Småät inte mellan målen
 • Ät tre mål per dag
 • Ät inte på kvällen eller på natten (12-14 timmars kvälls-och nattfasta är bra)
 • Endast kolhydrater ökar blodsockret
 • Allt vitt som kommer från växtriket och mjölk innehåller sockerarter och stärkelse, som ökar blodsockret
 • Rikligt med fibrer i grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt och bär minskar upptaget av socker från tarmen till blodet
 • Tänk på att allt som kan mosas med gaffel och alla former av socker får blodsockret att stiga snabbt (=snabba kolhydrater). 

Några tips för att gå ned i vikt
 • Minska måltidsportionerna, ta aldrig om, en portion räcker
 • Undvik alla snabba kolhydrater till förmån för mer fiberrika kolhydrater. Ha hemma bara det du bör/får äta.
 • Minska det totala kaloriintaget per dygn (ev ta hjälp av dietist) eller per vecka med ett par dagars fasta (500 kcal)
 • Drick vatten före och till måltid
 • Daglig regelbunden fysisk aktivitet (minst 30 min/dag)
 • 2-3 dagar i veckan aktivitet som ökar pulsen
 • Använd stegräknare, gå helst 10 000 steg per dag

Läs mer i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier fakta) av Kerstin Brismar 

Läs mer +

Vårt nya klimakteriepaket

2021-08-27
Vid 45 – 55 års ålder drabbas alla kvinnor av brister och störningar i hormonbalansen i samband med sin menopaus. Det kan orsaka symtom som t.ex. trötthet, sömnsvårigheter, värmevallningar, nattliga svettningar och svårighet att hålla vikten. De symtom man får och hur mycket man drabbas är helt individuellt, vilket gör att det inte finns någon enskild behandling som fungerar lika bra för alla.

Vårt unika klimakteriepaket är därför utformat för att kunna individanpassa en behandling för just dig och dina besvär.

Innehåll

Möte 1: Du träffar en gynekolog hos oss som lyssnar och noggrant går igenom hur du mår och din historia. Samtalet är viktigt för att reda ut vilka prover som ska tas och att de är anpassade efter just din problematik.

Provtagning: Du tar ett antal blodprover för att säkrare veta vilken obalans just du har.

Möte 2: Via telefon gör läkaren en genomgång av vad vi har funnit och vilken behandling som kommer hjälpa dig bäst.

Möte 3: För att säkerställa att behandlingen ger önskad effekt och att du mår bra, bokar vi in ett uppföljningsmöte på Läkarmottagningen efter ca 3 månader. Beroende på behandling är det ibland inte nödvändigt eller så kan det räcka med ett telefonsamtal. Därför inkluderas inte Möte 3 i priset.

Resultat 

Ibland hittar vi tecken på premenopaus eller menopaus och föreslår då substitutionsterapi. Ofta föreslår våra läkare även bioidentiska hormoner för att du ska må så bra som möjligt. Utredningen syftar även till att utesluta allvarliga sjukdomar i underlivsorganen.


Pris 3.100 kr (exkl. behandling och eventuella läkemedelslicenser)

Ring för att boka: 08-545 671 30

Läs mer +

Alternativt sätt att behandla artros eller skador på muskler, senor och ligament

2020-09-24
Med hjälp av PRP även kallad ACP (autologt konditionerad plasma kan man minska smärtorna i samband med till exempel tennisarmbåge eller artros och påskynda läkningen av skador i det muskuloskeletala systemet.
Sedan en tid tillbaka finns det ett alternativt sätt att behandla Artros eller skador på muskler, senor och ligament. Med hjälp av så kallad autologt konditionerad plasma (ACP, Autologous Conditioned Plasma) kan man minska smärtorna i samband med till exempel tennisarmbåge eller artros och påskynda läkningen av skador i det muskuloskeletala systemet. 

När skadad vävnad läker äger en rad olika processer kopplade till varandra rum i kroppen. Processerna styrs av de så kallade tillväxtfaktorerna som frisätts av blodplättar eller så kallade trombocyter som frisätts vid det skadade området för att på så sätt inleda och påskynda läkningsprocessen. 

Det är bevisat att både antalet trombocyter och koncentrationen av tillväxtfaktorer ökar betydligt vid användning av ACP/PRP-metoden. Under de senaste åren har flera undersökningar bekräftat metodens positiva inverkan när det gäller att förhindra fortsatt smärta och att främja läkningsprocessen. 

Användning av ACP
En liten mängd blod (15 ml) tappas av i armvecket med hjälp av en speciellt utvecklad dubbelspruta. Därefter separeras blodet genom centrifugering. Då separeras den andel av blodet som innehåller kroppens egna artrosmotverkande element. Därefter tappas denna del av blodet av med hjälp av den dubbla sprutan. Sedan att injiceras i det berörda området. Oftast ges tre behandlingar per år.

ACP vid Artros(skada på ledbrosket)
Åldrande, genetisk predisposition men även för kraftig ensidig belastning eller olyckor kan leda till slitage på ledbrosket. Detta slitage kallas Artros och kan uppkomma i alla leder. Smärta som t.ex. obehaglig sträckande känsla i leden, stela eller värkande leder på morgonen är typiska tecken på inledande stadier av Artros. När sjukdomen fortskrider ökar smärtan och begränsar de vardagliga aktiviteterna. Resultatet blir att även livskvaliteten påverkas. 

ACP vid skador på senor och ligament
En vanlig orsak till muskuloskeletala skador är för kraftig biomekanisk belastning eller felaktig belastning. Musklerna reagerar genom belastningsskador eller muskelbristningar. Om senorna påverkas kan de bli inflammerade, kroniskt irriterade eller till och med brista. Brustna ligament är inget ovanligt. Vår erfarenhet visar att ACP-behandling kan användas för att stötta andra former av behandling och kan bidra till att påskynda läkningsprocessen till och med vid idrottsskador.

Användningsområden vid idrottsskador
• Nyligen uppkommen muskelskada 
• Kronisk tendinit (t.ex. tennisarmbåge, inflammation i hälsena eller knäskålsena) 
• Brustna ledband i fotleden (t.ex. kollateralligament i ankelleden)

Kollagen plus plasma vid senskador
VergenixSTR kollagen är ett behandlingsalternativ vid senskador som till exempel tennisarmbåge eller plantarfasciit. Kollagen finns naturligt i senor, muskler, hud och ben. Vid senskador kan man behöva tillföra mer kollagen i området för att stimulera läkning. Kollagenet blandas med plasma från ditt eget blod. 


Kostnad: 4 000 Kr per behandling

Ring och boka på 08-545 671 30
Läs mer +

Ett nytt vaccin mot bältros - Shingrix

2020-09-16
Bältros, eller Herpes Zoster, är en infektionssjukdom som du kan få om du tidigare har haft vattkoppor (98% av befolkningen). Det är oklart vad som utlöser sjukdomen. Det är vanligt med utslag och blåsor som gör ont. Utslagen och blåsorna sitter ofta på ett område på ena sidan av kroppen. En av fyra svenskar drabbas någon gång av bältros. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år. Du kan få bältros mer än en gång, me
Bältros kan leda till allvarliga och långvariga komplikationer

1. Långvarig nervsmärta (Postherpetisk neuralgi ) som kan kvarstå i åratal. Risken ökar med stigande ålder.

2. Bältros i ögonen : Drabbar upp till 25 % av bältrospatienterna.
Kan i sällsynta fall leda till blindhet.


Du kan vaccinera dig mot bältros 

Du kan vaccineras om du är över 50 år. Du får bli vaccinerad även om du redan har haft bältros eller om du tagit annat vaccin tidigare. 

Det nya vaccinet, som heter Shingrix, godkändes i EU redan 2017 men är först nu tillgängligt på ett fåtal klinker, på grund av stor efterfrågan. Det ger ett mycket bra skydd (>90%), bättre än tidigare vaccin framför allt hos äldre. Du får vaccinet vid två tillfällen med minst två månader mellan det första och det andra tillfället.

Dr. Åke Olsson på Sturebadet Läkarmottagning har deltagit i forskningen runt Shingrix, därför är Sturebadet Läkarmottagning en av få mottagningar i Sverige som kan erbjuda vaccination med Shingrix.


Kostnad 2 400 Skr per dos. 

BOKA TID HÄR
Läs mer +
Öppettider
Måndag – Fredag: 08.00–17.00
Alla öppettider
Hitta hit
Humlegårdsgatan 17
114 46 Stockholm
Kontakta oss
Telefon: 08-545 671 30
Telefontider 08:00–16:00
(lunchstängt 12:00–13:00)